lauantai 27. kesäkuuta 2009

Roadtrip part5 Port Hedland

Tää Australia on kyllä iso maa (yllätys)…varsinkin etäisyydet täällä lännessä on ihan mahdottomat. Kevyesti voit ajella 500-600 kilsaa näkemättä mitään muuta kun kuivaa maastoo ja kuolleita kenguruita tien varsilla. Ehkä sitten just sopivasti tulee vastaan road house jossa tankkaat tankin täyteen kallista bensaa seuraavaa 600 kilsaa varten. Vettä pitää juoda niin paljon kun jaksaa ja sitten pitää pysähtyä tienvarsille puskapissalle peläten ettei vaan käärmeet pure hanuriin.
Täällä kyllä on jossain kohtia tienvarsi majoituspaikkoja eli normaaleita levähdyspaikkoja, joissa on myös 24h majoituslupa. Ei siellä juoksevaa vettä ollut tai sähköä, mutta ulkohuussit löyty. Niissä paikoissa tuli nukuttua autossa muutaman kerran. Säästi rahaa kun kerta oli ilmainen ja oli se vähän turvallisempikin paikka pysähtyä nukkumaan, koska siellä oli yleensä useampikin asuntoauto samaan aikaan. Muuten jos oltaisiin jääty johonkin tavalliseen levähdyspaikkaan yöksi, voipi olla että autossa ei ois renkaita enää aamulla tai tiedä sitten mitä meille ois voinu sattua. Mitä pohjoisemmaksi länsirannikkoa tullaan, sitä enemmän ollaan aboriginaalien mailla. Vaikka minua itseäni kiehtoo kovasti heidän historia ja elämäntyyli, niin ne ei oo kuulemma mitään ystävällisintä porukkaa. Suurin osa on alkoholisteja ja tee mitään muuta kun lorvivat ja aiheuttavat häiriötä. En sitten osaa sanoa, kun en ketään ole henkilökohtaisesti tavannut. Mutta kyllä niitä aika ajoin näkee tienvarsilla huutelemassa ja jotkut pienemmät kaupungit on täynnä aboriginaaleja, vaan makoilemassa nurmikolla pullokaupan lähettyvillä :)
Exmouthista jaksettiin ajaa Port Hedlandiin asti, oisko ollu jopa reilut 800 kilometriä…sinnepäin ainakin, paljon! Oltaisiin jatkettu vielä vähän pitemmälle, koska Port Hedlandin jälkeen olisi ollut yksi tämmöinen 24h levähdyspaikka. Port Hedland kun ei vaikuttanut millään tavalla mielenkiintoiselta paikalta, se on vaan teollisuuskaupunki isoine rautatehtaineen. Kierrettiin paikkaa vähän ympäri, tankattiin auto taas vaihteeksi ja päätettiin jatkaa matkaa. Onneksi pysähdyttiin yhden rannan lähettyville parkkipaikalle vaihtamaan kuskia, vähän venyttelemään ja syömään välipalaa. Samaa oli tekemässä yksi vanhempi parikunta asuntoauton kanssa ja he kertoivat että tie Port Hedlandista Broomeen oli suljettu. Siellä oli tapahtunut bensa-aseman räjähdys juuri vähän ennen kuin me ajettiin kaupunkiin. Koska se sijaitsi ihan tien vierellä, viranomaiset sulkivat koko tien. Silloin kun ajettiin kaupunkiin päin, ihmeteltiinkin että mikäs savupilvi se tuolla auringonlaskua häiritsee. Ei siinä muu auttanut, kun jäädä sinne yöksi. Bensa-aseman pitäjältä kysyttiin ajo-ohjeet lähimmälle rannalle ja yövyttiin siellä autossa.

Port Hedland oli varmaan yksi pelottavimmista paikoista olla yötä. Jossain vaiheessa iltaa näin että tännepäin on tulossa kaksi autoa ja lujaa…äkkiä valot sammuksiin! Tietääksemme kun noilla rannoilla tai millään ns julkisilla paikoilla ei saisi majoittua. Jonnekin ne autot sitten ajo, enkä tiedä näkivätkö meitä…mutta kun mentiin nukkumaan auton taakse ja mä olin jo puolinukuksissa, Jason herättää ja sanoo että nyt ne on tulossa tännepäin. Heräsin siihen että autonvalot osoittaa meitä, mutta päätin olla liikkumatta…sehän musta taas vaihteeksi tekeekin näkymättömän :) Ne tais olla paikallisia nuoria huviajelullaan ja huutelivat meille että painukaa helvettiin täältä rannalta. Sit ne lähti menemään ja me jatkettiin koisailua…vähän sydän hakkas, mut ei kai ne takasin tuu…huutelevat vaan.

Vähän oli pirun hikinen yö…täällä pohjoisemmassa alkaa ilmasto olemaan jo vähän kosteampaa ja hikisempää. Aamulla oli niin nihkee olo, että livahdettiin läheiseen leirintäalueeseen sisälle suihkuun. Jasonilta ne oli jotain kyselly, että majoitukko täällä ja mitäs teet…mutta ei ne sit sen kummemmin kyselly tai epäilly. Ensimmäistä kertaa meillä simahti autokin siellä…kumma kyllä se jotain vikaa siinä autossa on aina sillon kun mä ajan:) En tiiä mikä sitä Jacksonia vaivas, mutta ei suostunu lähtemään käyntiin. Mullä kävi jo kaikki kauhuskenaariot mielessä läpi, että nyt se on ihan totaalisesti romuna ja mein pitää ostaa uus auto tai mennä bussilla tms. Jason kun ei oo mikään automekaanikko, mutta jollain kumman tavalla se sai sen taas käyntiin :)

Ei kommentteja: